Semstern snart slut......
Godmorgon kära bloggar vänner. Det känns lite vemodigt att erkänna men det är den "nakna" sanningen semstern är snart slut för denna gång 1 helt år kvar till nästa gång *SUCK*. Så vad händer då de sista dagarna jaa jag har ingenting inplanerat bör nog ta "en sväng" med dammsugaren men det får bli ikväll isåfall. Solen visar sig från sin bästa sida idag ( I skrivandets stund ) så det blir nog en stund ute skina ikapp med den bättra på solbrännan *Fniss*.
F.. ursäkta men jag har en objuden gäst en fluga som tycks trivas aldeles förträffligt här hos mig vägrar ge sig av och är omöjlig att ta död på den sätter sig på alla tänkbara platser och jag slår slår och slår med hon / han hinner ALLTID undan.
Igår Onsdag 12/8 hadde jag en bakar dag visserligen bara bullar men en hela massa bullar närmare bestämt 160 blev det bullgåvor också till "sytanten" och till mamma's granne som tråkigt nog nyligen blev änkeman och ska flytta till ett service boend'e inne i stan. Men dom blev mkt glada / överraskade av att få nybakade bullar.
Kanelbullar eller Kardemummabullar
850 g ( ca 1,4 liter) Kungsörnen Kärnvetemjöl 150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst, för söta degar
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
Pensling: 1 ägg, hackad mandel eller pärlsocker
Kanelfyllning:
100 g smör eller margarin, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 msk kanel
Rör ihop ingredienserna i en skål.
Kardemummafyllning:
150 g smör eller margarin
1 dl strösocker
1 msk malen kardemumma
Eventuellt 1-2 malda eller rivna bittermandlar
Smält matfett i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°C (fingervarmt). Smula ned jästen i en degskål på 3-4 liter. Häll över degvätskan och rör tills jästen har löst sig. Häll mjölet direkt ur påsen i ett litermått, skaka inte måttet. Tillsätt socker, salt, kardemumma och mjölet, men spar ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt ca 5 minuter med maskin eller ca 10 minuter för hand, tills degen blir smidig. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Arbeta degen några sekunder med maskin eller knåda den lätt på ett mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och kavla ut dem till avlånga kakor. Gör ett av fyllningsförslagen nedan och bred ut över delarna. Rulla ihop varje kaka till en rulle och skär den i tio bitar. Upprepa det med alla delar. Lägg bitarna med snittytan uppåt i pappersformar eller på smord plåt. Låt jäsa 30-40 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250ºC.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker eller hackad mandel. Grädda mitt i ugnen, 5-10 minuter. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.